În ultimele ore de vot, au loc schimbări majore, în ceea ce priveşte voturile românilor la alegerile prezidenţiale 2019, arată datele de tip exit-poll existente la partide, potrivit unor surse politice.
Ultimele două ore de vot pare să ducă în turul II candidatul PSD, Viorica Dăncilă, înregistrând o creştere faţă de exit poll-ul de la ora 17:00, iar Dan Barna a scăzut în procentaje, potrivit stiripesurse.ro. (Vezi AICI exit poll- ul de la ora 17:00).
Klaus Iohannis – 40%
Viorica Dăncilă – 24%
Dan Barna – 15%
Diaconu – 7%
Theodor Paleologu – 6%
Kelemen Hunor – 4%
Ramona Ioana Bruynseels – 2%
Alexandru Cumpănaşu – 1%
Potrivit specialiştilor, se estimează că din totalul voturilor exprimare, Diaspora ar însemna aproximativ 6%, voturi care ar urma să fie împărţite egal între Iohannis şi Barna, cu un mic procent pentru Paleologu.
Există și cazuri – prevăzute de lege – în care buletinele de vot pot fi declarate nule. Iată care sunt acestea:
Trebuie menționant că buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate. (NU RATA: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. TOTUL DESPRE JOHN ION BANU, CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI)
Votul este valabil exprimat în cazul în care – deși ștampila cu mențiunea „VOTAT” aplicată a depășit limitele patrulaterului – opțiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”. De asemenea, buletinul de vot este valabil și în situația în care ștampila a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater sau atât într-un patrulater, cât și în afara oricărui alt patrulater. Efectuarea de ștersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora. (VEZI ȘI AICI: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. CINE ESTE ALEXANDRU CUMPĂNAȘU, CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI)